Obvestilo:

Delavnice v tednu 18. 3. - 22. 3. 2024

15. 3. 2024

PRIJAVE SO NA POVEZAVI: https://1ka.arnes.si/a/e3f763bd

 

 

Simulacija RC letenja

Ponedeljek, 18. 3. 2024, ob 15.00

Izvajalec: Teo Stupar

Število udeležencev: 6

 

Na delavnici se bomo spoznali z osnovami modelarskih krmilnih sistemov in komponent (oddajnik, sprejemnik, ESC, motorji, propelerji, servomotorji) ter se naučili osnov RC letenja v virtualnem okolju (simulatorju).

 

Modelarsko poznavanje elektronike je osnova za gradnjo in krmilne sisteme brezpilotnih letal, znanje vodenja in krmiljenja, pridobljeno v virtualnem okolju pa prihrani marsikater trši pristanek oz. potencialno strmoglavljenje letala.

 

 

 

Trojček osnovnih delavnic

Torek, 19. 3. 2024, med 14.00 in 17.00

Maksimalno število udeležencev: 8 na vsaki delavnici

 

Osnove uporabe CO2 laserja

Izvajalec: Matej Markuža

 

Na delavnici se bomo naučili, kako se varno uporablja CO2 laser, nastavlja njegove nastavitve in pripravlja grafike zanj v programu RDWorks.

 

Osnove 3D tiska - FDM

Izvajalec: Matic Kravos

 

Na delavnici se bomo spoznali z osnovami FDM oz. FFF 3D tiskalnikov. Pogledali si bomo različne vrste 3D tiska, načinov premikanja in podajanja filamentov. Spoznali bomo tudi različne vrste filamentov, šob in podlag za tiskanje.

 

Podrobno si bomo ogledali tudi program PrusaSlicer in različne nastavitve, ki jih ponuja in različne spletne strani z brezplačnimi modeli.

 

Spodbuja se, da imajo udeleženci s seboj svoj računalnik z nameščenim programom PrusaSlicer

 

Varna uporaba Peskovnika

Izvajalec: Vid Nemec

 

Delavnica varne uporabe Peskovnika zajema osnovna načela varnosti pri delu z orodji, stroji in nevarnimi snovmi ter uporabo varnostne opreme. Namenjena je zagotavljanju varnega in produktivnega delovnega okolja v Peskovniku.

 

 

 

Fusion360 CAM in CNC - 102

Sreda, 20. 3. 2024, ob 16.00

Izvajalec: Matevž Menart

Število udeležencev: 6

 

Na delavnici se bomo spoznali s pripravo CAM (Computer aided manufacturing) programov na osnovi predhodnih CAD modelov za obdelavo na 3 osnem CNC (računalniško vodenem) rezkarju Hypercut 60200 3G, ki se nahaja v Peskovniku.

 

Priprava CAM bo potekala v programu Fusion 360 zaradi dostopnosti, preprostosti uporabe in več kot zadostni funkcionalnosti. Na delavnici bomo poleg teoretičnih osnov rezkanja v programu spoznali načine 2.5 dimenzionalnih CNC rezkalnih operacij.

 

Del delavnice bo posvečen tudi uporabi in specifikam CNC rezkarja v prostoru, na katerem se za krmiljenje in komunikacijo uporablja program Mach3.

 

Opomba: Zaželeno je, če na delavnico prinesete lasten prenosni računalnik z nameščenim Fusion360 programom.

 

 

 

Osnove rezkanja - 101

Četrtek, 21. 3. 2024, ob 15.30

Izvajalec: Marko Kraner

Število udeležencev: 6

 

Na osnovni delavnici za rezkanje bo predstavljeno varno ravnanje z rezkalnim strojem, predstavljeni bodo parametri in načini rezkanja ter osnove vpenjanja in izbire orodja.

Ogledali si bomo vse dele stroja in orodja ter vpenjala, in izdelali enostaven izdelek z nekaj utori in različnimi obdelovalnimi strategijami.

 

 

 

Git za inženirje

Petek, 22. 3. 2024, ob 15.00

Izvajalec: Tim Guzelj

Število udeležencev: 6

 

Git je distribuiran sistem za nadzor različic, ki sledi spremembam v katerem koli nizu računalniških datotek in se običajno uporablja za usklajevanje dela med programerji, ki skupaj razvijajo izvorno kodo med razvojem programske opreme. Njegovi cilji vključujejo hitrost, celovitost podatkov in podporo porazdeljenim, nelinearnim delovnim procesom.

 

Na delavnici se bomo naučili osnovnih ukazov, organizacijske strukture in posebnosti okolja Git s poudarkom na GitHub-u.

 

 

 

PRIJAVE SO NA POVEZAVI: https://1ka.arnes.si/a/e3f763bd